Сунчани кутак за дружење

Наше Удружење дошло је на идеју да направи пројекат и реализује идеју уређивања јавне површине поред шеталишта у модерном стилу, са клупама, настрешницом, соларним осветљењем, пуњачем за телефоне и уређењем зелене површине. Наиме, успели смо да препознамо проблем и знамо на који начин би цела заједница могла да се укључи како би остварила циљ.

 

Тренутно у центру Вучја не постоји сличан универзални објекат на отвореном који би у летњим условима решио недостатак хладовине за пролазнике, те заштиту од падавина у лошим временским условима, а да се не ради о угоститељском објекту. Окупљање и дружење је обичај и представља радост и задовољство мештанима и посетиоцима Вучја.

У сарадњи са осталим удружењима, локалном самоуправом и уз подршку USAID сачинили смо пројекат “Сунчани кутак за дружење” који је осмишљен како бисмо унапредили квалитет живота наше заједнице и створили иновативан простор за све генерације.

У Вучју живи око 2300 људи, по урађеној статистици шеталиште дневно посети најмање 1000 људи, а у време празника и летње сезоне број је много већи. Имамо средњу и основну школу у близини главног шеталишта, купалиште на реци Вучјанки – један од најлепших кањона, хидроцентралу другу по старости у Србији (1903. године), више традиционалних манифестација на отвореном које привлаче посетиоце свих узраста.

Проблем је недостатак недостатак надкривених клупа на шеталишту које ће служити за опуштање, дружење и рекреацију у центру Вучја. Такво место треба бити намењено свим становницима Вучја и околине, као и туристима. Тренутно се у центру Вучја налази напуштени бетонски плато који тренутно нема никакву сврху. Не постоји објекат на шеталишту који пружа заштиту од сунца и кише, а да није угоститељски објекат. Такође, не постоји јавно место за пуњење батерија преносивих уређаја, нити објекат који промовише одрживост обновљивих врста енергије. Овај простор је запуштен, нефункционалан и неуређен. Поред горе наведеног, новоуређени простор за осветељење и пуњење батерија користиће енергију сунца, тако да ће пројекат бити у функцији промоције обновљивих извора енергије.

Циљеви пројекта су:

  • Адаптација запуштеног бетонског платоа у центру Вучја и постављање клупа и функционалне соларне надстрешнице, како би направили место за спонтани одмор, забаву и релаксацију.
  • Поплочавање бетонског платоа, приступне стазе (за инвалиде и дечја колица) и садња украсних биљака.
  • Промовисање обновљивих извора енергије код локалног становништва.
  • Укључивање што више људи из локалне заједнице да оснажимо осећај власништва и осугурамо да пројекат одражава потребе и жеље људи који ће га користити.

За реализацију овог пројекта обезбеђено је:

  • Сагласност локалне самоуправе за уређење јавне површине.
  • Средства и донације из других извора.
  • Подршка локалне заједнице, привредника и локалне самоуправе.

Наша инспирација

Идеја је потекла од једне фотографије примењеног индустријског дизајна на јавним површинама. У свим разговорима и презентацијама има само речи хвале и волели би смо да коначно решење буде у том стилу.

Докле смо стигли

  • Законска регулатива: Добили смо сагласност Савета МЗ Вучје за преуређење јавне површине.
  • Прикупљање статистике: Урађено је тродневно истраживање и прикупљени су подаци о посетиоцима, за 12 сати у прохладним данима има преко 1000 пешака и бициклиста који се нађу на овом месту. Ово не укључује вероватно исти број људи који прођу аутомобилима, камионима, тракторима. Разумно је претпоставити да су бројке у време купалишне сезоне, ђачких распуста или новогодишњих празника су сигурно веће.
  • Истраживање јавног мнења: Непосредним анкетама и преко електронских медија потражили смо мишљење о пројекту и добили изузетно добар одзив како људи из локалне заједнице, локалних удружења и неформалних група, тако и од привредника који желе да се укључе и помогну у реализацији. Срели смо само осмехе на лицу, узбуђење и велику подршку и то нам говори да овај пројекат мора да се заврши.
  • Измена дизајна: Грађани су изразили жељу да се прави коси уместо равног крова и да размотримо постављање две мање надстрешнице који заузимају исту површину. Такође, желимо да уклонимо баријере, зато ћемо подићи прилазну стазу, поставити бехатон плоче и омогућити прилаз свим људима.
  • Обезбеђивање средстава: Конкурисали смо и прошли у други круг за добијање гранта од “USAID” и “Траг фондације” у износу до 500.000 динара. Вредност пројекта је већа, зато покушавамо да нађемо још спонзора, волонтера, радника и мајстора како би успешно завршили пројекат у што краћем року.
  • Израда финалног предлога пројекта: У сарадњи са другим удружењима и искусним сарадницима успешно је израђен предлог пројекта и предат на разматрање 11. марта. Резултат очекујемо до краја месеца. Ако предлог буде усвојен, планирани завршетак изградње је до 15. маја.
  • Пројекат је одобрен: Одбор за донације “Траг фондације” и донаторa USAID је одлучио да подржи пројекат 2. aprila и чека се потписивање уговора.
  • Припремни састанци и консултације: Одржана су три састанка координатора пројекта са привредницима и грађанима у циљу усаглашавања дизајна и обезбеђивање материјала за почетак радова.

Шта ви мислите о пројекту? Пишите нам на info@tbv.rs.

Прочитајте и ово...

5 2 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре